Sådan undgår du at blive et web-gidsel - Top3 Webdesign

Sådan undgår du at blive et web-gidsel

Igennem et stykke tid er jeg stødt ind i kunder, som er kommet i det jeg vil kalde en gidsel-situation – altså i forhold til deres hjemmesider 🙂

Sørg for at have fuld kontrol over din hjemmeside fra start afDet vil sige, at de har en hjemmeside, som de ikke selv har fuld kontrol over. Det har deres webmaster derimod, og de er derfor fuldstændigt i lommen på denne person. Det er et forretningsforhold, som det er svært at slippe ud af, hvorfor webmasteren stort set kan opføre sig som han har lyst til – inklusive ikke at yde den optimale service.

Gidselsituationen forekommer på forskellige måder. Her er tre eksempler:
  • Du har fået en ny WordPress hjemmeside, og efter et stykke tid vil du gerne lave nogle ændringer i funktionaliteten eller din nevø vil gerne lege lidt med den og se hvad den kan. Men nej – for din webdesigner har kun givet dig adgang som redaktør eller abonnent, så kun han kan lave ændringer af mere avanceret art. Og du kan heller ikke give en anden webdesigner adgang, da du ikke har  administrator-rettigheder til siden.
  • Et firma tilbyder at lave en helt ny hjemmeside til dig ganske gratis! Til gengæld viser det sig, at du skal betale 500 kr. pr. måned for hostingen og du har ikke fuld adgang til at lave ændringer i siden. Det skal firmaets grafiker gøre  og det koster kassen hver gang! Efter 3 år har du måske betalt 20.000 kr. for en hjemmeside som du kunne have fået designet for 7000 kr. hos en anden webdesigner. Altså ikke gratis!
  • Du starter helt på bar bund og skal have købt domæne, webhotel osv, men du har frygtelig travlt. Det ordner din søde webmand da for dig, siger han. Han skal nok både købe domæne og opsætte hosting på sin egen server, ingen grund til at købe noget hos et stort internationalt firma. Problemet er bare, at hvis han køber domænet i sit eget navn og hoster siden på sin egen server – så kan du simpelthen ikke slippe af med ham igen. Det er DK Hostmaster der i Danmark registrerer hvem der ejer DK domænerne, og hvis du ikke står som ejer af dit eget domæne, så kan du heller ikke flytte hjemmesiden til et andet webhotel. Altså er du fuldstændig i lommen på denne person.

Sådan undgår du at blive et web-gidsel:

  1. Køb selv dit domæne og webhotel hos et anerkendt firma på nettet f.eks. UnoEuro.com, One.com eller lignende. Kig evt på Trustpilot før du vælger udbyder. Og gem koderne et sted hvor du kan finde dem.
  2. Insistér på at få fulde administrator-rettigheder til hjemmesidens admin-del.
  3. Få din hjemmeside lavet i et anerkendt Open Source CMS system som WordPress, Joomla eller Drupal og sørg for at det er hosted på et anerkendt webhotel – ikke hos webdesignerens eller hos WordPress.com eller lignende.

Så enkelt er det 🙂 Rigtig god fornøjelse med din nye hjemmeside.

Teknisk ordbog:

  • Domæne: Adressen på din hjemmeside, min side hedder f.eks. Top3-webdesign.dk, det er mit domæne.
  • Host eller webhotel: Det firma hvor din hjemmesides filer ligger, rent fysisk.
  • Server: Din hosts kæmpecomputer, som din hjemmeside ligger på.